Syömishäiriöstä toipuminen

Kun kokemus omasta itsestä on erilainen

Kaikki ihmiset kokevat negatiivisia tunteita. Kaikki myös kehittävät itselleen jo nuoruudessa oman selviytymismekanismin negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Toisten kehittämät mekanismit ovat terveellisempiä, toisten haitallisempia. Haitallisimpia tapoja purkaa omia tunteita ovat esimerkiksi viiltely, muu itsetuhoinen käyttäytyminen, päihde- ja muut riippuvuudet sekä tässä postauksessa käsitellyt syömishäiriöt.
(Viiltelyyn löydät apua esimerkiksi täältä, muista edellä luetelluista tietoa esimerkiksi täältä.) Ihminen voi myös yrittää tulla sinuiksi itsensä kanssa esim. muokkaamalla vartaloaan erinäköiseksi kauneusleikkauksilla tai vaikka neuroottiseksi muuttuvalla fitnesurheilulla.

Jos olet ottanut omaan käyttöösi itsellesi jonkin itsellesi haitalliseksi muuttuneen tavan toimia, hyväksy asia. Älä syyllistä itseäsi tai tunne häpeää "epäonnistumisesta". Voit opetella haitallisen tavan tilalle toisen, myönteisemmän tavan käsitellä tunteitasi.  Kyse on oman mielesi työkaluista. Mieltä voi kouluttaa ja opettaa.

Paraneminen alkaa, kun hyväksyt heikkoutesi. Et ole, eikä sinun tarvitse olla täydellinen. Siinä, että ei aina ole vahva, ei ole mitään hävettävää. Jokainen meistä joutuu ainakin joskus elämässään myöntämään oman heikkoutensa itselleen ja muille. Ja ihan kaikesta selviää, vaikka juuri nyt tuntuisi kuinka synkältä ja toivottomalta.

Mistä syömishäiriössä on kyse

On arvioitu, että syömishäiriöstä kärsii Suomessa n. 2 %, ja samankaltaisista oireista jopa 10 %. tytöistä. Myös pojille voi tulla syömishäiriö, mutta se on kokonaisilmiönä harvinaisempi.

Yleisimmät syömishäiriöt ovat anoreksia, eli pakonomainen laihduttaminen, sekä bulimia, eli ahmiminen, jota seuraa syödystä ruoasta eroon hankkiutuminen esimerkiksi oksentamalla. Häiriöt voivat myös olla jotain tältä väliltä tai pelkkää ahmimista.

Syömishäiriöön sairastumisen riskiä nostavat esimerkiksi sairastuvan herkkyys, täydellisyyden tavoittelu, ongelmat ihmissuhteissa, näistä syntyvä ahdistus ja ahdistuksen tunteiden rauhoittaminen herkuttelemalla.

Syömishäiriössä on erilaisia vaiheita ja se aiheuttaa pitkään kestäessään henkisen pahoinvoinnin lisäksi paljon vakavia fyysisiä oireita. Lisää oireista ja häiriöstä ylipäänsä voit lukea vaikka täältä. Syli ry:llä on myös edellä mainitulle sivullekin linkattu syömishäiriöisen opas sairastuneille.

Syömishäiriöstä kärsivä henkilö ajattelee, että jos hän saa painonsa laskemaan tai edes pysymään kurissa, hänen elämänsä on onnellisempaa.  Painon pudotuksen tavoitteena on saada hyväksyntää niin itseltä kuin muiltakin. Todellisuudessa itsensä hyväksyminen (ja sitä kautta muiden antama kunnioitus) ei kuitenkaan koskaan vaadi painon pudotusta, vaan omien ajatusmallien työstöä.

Sinänsä painon pudottamisen / hoikkuuden / muunlaisen kuin oman vartalon ihannointi ja tai tavoittelu on valitettavan tuttua meistä useimmille. Toisenlaisen vartalon metsästyksen kautta jahtaamme kuitenkin vain kangastuksia - ulkoiset asiat eivät saa ihmisiä onnelliseksi. Tyytyväisyys lähtee aina sisältämme. Lue lisää onnellisuudesta vaikka täältä.

Itseinho ja häpeä

Syömishäiriön todellinen ydin ei siis ole painossa, vaan sairastuneen kokemassa itseinhossa ja häpeässä. Anorektikko / bulimikko piilottaa ahdistuksen tunteensa painon hallinnasta syntyvään  valheelliseen kontrollin tunteeseen. Muiden mielipiteillä ja kommenteilla ei ole yleensä mitään vaikutusta syömishäiriöisen omakuvaan ja toimintaan.

Mielemme löytää aina todisteita siitä, minkä uskomme todeksi, vaikka se olisikin jotakin 'hullua'. Tämä pätee ihan kaikkeen ja syömishäiriöisen kohdalla, (esim. luurangonlaihan anorektikon, joka laihduttaa vimmatusti) myös ulkopuolisen on helppo havaita tämä ilmiö.

Kuvitelmamme siitä, mitä muut ajattelevat meistä, pohjautuu aina vain siihen, mitä uskottelemme itsellemme todeksi.

Uskalla ottaa askel eteenpäin



Jos sinulla on syömishäiriö (ja olet siis jo uskaltanut myöntää asian itsellesi), arvosta itseäsi niin paljon, että haet itsellesi apua. Siten toivut nopeammin kuin yksin. Mene ensin juttelemaan asiasta esimerkiksi koulukuraattorin tai koulun tai terveyskeskuksen terveydenhoitajan kanssa. Hän ohjaa sinut sellaisen henkilön luo, joka opettaa sinua muuttamaan ajatus- ja toimintamallejasi sinulle itsellesi suotuisammiksi. Jos sinulla on joku luottohenkilö, pyydä hänet mukaan, niin asia ei tunnu niin vaikealta. Vaikka ulkopuoliselle puhuminen vaatii paljon rohkeutta, muista, että henkilö, jolle kerrot asiasta, on vain askel kohti omaa vapauttasi syömishäiriön vankilasta.

Itsehoitoapua

Itsehoitona voit alkaa työstää ainakin seuraavia asioita:

1)  Tee lista kaikista asioista, joista pidät itsessäsi. Kirjoita itsellesi lisäksi muutamia voimalauseita (alla malli).

Lue sitten positiivisten asioiden lista sekä voimalauseesi ääneen joka aamu ja ilta peilin edessä. Katso itseäsi välillä silmiin ja silitä käsivarsiasi, kuin olisit lohdutusta kaipaava pieni lapsi.

Esimerkkinä:

Olen... (tähän lista positiivisista asioista). Kiitos kroppa, että olet kanssani tällä matkalla. Olet ja olen ihana, täydellinen ihan juuri tällaisena.

2) Anna anteeksi ihmisille, jotka ovat kenties joskus lausuneet jotain ilkeää ulkonäöstäsi tai painostasi. Se, että he silloin kommentoivat asiaa, kuvasti vain heidän omia pelkojaan, omaa itseinhoaan tai häpeäänsä. Sillä ei koskaan ollut mitään tekemistä sinun kanssasi. Kuvittele itsellesi teflonkuori, jonka päältä kaikki nuo vanhat ja uudetkin ilkeät sanat valuvat maahan ja katoavat syvälle multaan.

3) Älä syytä painoasi asioista, joissa et vielä ole onnistunut, vaan opi joko yrittämään uudestaan tai  siirtymään eteenpäin.

4) Opettele muuttamaan sisäistä puhettasi. Aina jos huomaat, että "puhut" itsellesi ilkeästi, keskeytä se saman tien. Ääni sisälläsi on pienen, eksyneen lapsen, joka täytyy opastaa kotiin. Anna sille joku hassu nimi. Kerro sille sitten, että olet kyllästynyt sen ilkeyteen, ja että sen on aika jättää sinut rauhaan.  Kerro sille, että pystyt tekemään jo nyt ihan kaiken sen, minkä se väittää sinun voivan tehdä vasta toisen painoisena.

5)  Osta vain vaatteita, jotka tuntuvat mukavilta päälläsi. Älä katso niiden kokoa, koot ovat vain numeroita, leikkaa vaikka laput irti jos asia vaivaa sinua. Keskity siihen, että olosi on ne päällä mahdollisimman hyvä. Nauti siitä, miltä ne näyttävät vaatteina.

6) Katso ihmisiä, jotka ovat suurin piirtein kokoisiasi ja mieti, mikä kaunis asia heissä kiinnittää huomiosi. Keskity siihen, että joku yhtä pieni asia sinussa riittää tekemään sinustakin kauniin / komean.

Kiinnitä huomiota ihmisiin, joista pidät. Miksi pidät heistä?
Pidätkö enemmän ihmisestä, joka täyttää ulkoisesti nykyihanteet, mutta on kylmä ja kova? Vai ihmisestä, joka ei näytä kriteeriesi mukaan kummoiselta, mutta joka välittää muista, ja on ihmeen lämmin ja rakastava?

Jos pidät enemmän jälkimmäisestä, olisitko sinäkin riittävän hyvä itsellesi ja maailmalle, jos hymyilisit useammin ja näyttäisit muille ihmisille, että välität siitä, miltä heistä tuntuu? Voisitko keskittyä kehittämään itsessäsi juuri noita luonteenpiirteitä ulkoisten asioiden sijaan, ja oppia rakastamaan itseäsi enemmän sen kautta?

7) Muuta suhteesi ruokaan. Kokeile läsnäolevaa syömistä. Kun istut ruoan ääreen, jätä kännykkä ym. laitteet sivummalle. Haista ruokaa, tunnustele miltä se tuntuu suussasi. Syö hitaasti ja keskity syömiseen. Syö siksi, että se tekee sinusta vahvan ja terveen, ja siksi että se antaa sinulle hyvän olon.

8) Jos sinua ahdistaa ja sinun tekee sen takia mieli syödä vielä sen jälkeenkin kun mahasi on jo täynnä (vrt. bulimia), keksi itsellesi jokin sijaistoiminto syömisen sijaan. Mikä asia saa sinulle hyvän olon? Palkitse itseäsi sillä. Esimerkkinä voisi olla vaikka värityssovellus tai joku muu luova tekeminen. Vinkkejä ahdistuksen hallintaan löydät täältä.

9) Jos harrastuksesi saa sinut tuntemaan itsesi ulkonäöltäsi vääränlaiseksi, vaihda harrastusta. Etsi sen sijalle laji, jossa olet keskimäärin samankokoinen kuin muut tai jossa ulkonäöllä ei ole minkäänlaista merkitystä. Esim. jo tanssiakin on monenlaista, kaikissa tanssilajeissa ei vaadita hentoa ruumiinrakennetta. Lisäksi harrasta siksi, että pidät siitä, miltä sinusta tuntuu, älä siksi, että se täyttäisi muiden odotuksia sinusta.

10) Opettele nauttimaan elämästä. Tee päivistäsi parempia esim. näitä asioita miettimällä.

***
Netistä löytyi tähän sopiva runo. Lue se ensi ylhäältä alaspäin ja sitten alhaalta ylöspäin.


Muista, olet tärkeä ja rakastettava juuri tuollaisena. Jos et vielä, niin jonain päivänä tulet huomaamaan sen vielä itsekin. 

Kommentit

Suositut tekstit