Jäljitä motivaatio ja selätä saamattomuus


Tiedät varmasti tunteen - olisi niin paljon asioita, joita pitäisi tehdä, mutta kun ei vaan huvita. Ei jaksa. Ei viitsi. Tekee mieli vaan olla. Ja varsinkin tekee mieli olla tekemättä asioita, jotka olisivat hyväksi itselle.

Miten tästä jähmettyneisyyden tilasta pääsee irti silloin, kun tahtoisi ihan oikeasti saada enemmän aikaan?

Aloita määrittelemällä asia, jota et saa aikaiseksi, mutta jonka kaikista mieluiten sellaisista asioista kuitenkin tahtoisit tehdä. (ainakin järkitasolla. :)). Sitten pidä asia mielessäsi ja tee seuraavat tehtävät.

1. Aloita tavoitteesta

Mieti mitä todella tahdot saavuttaa tekemällä tuossa asiassa enemmän? Mikä motivoi sinua, mikä on johtotähtesi, eli mitä suurempaa tavoitetta kohti pyrit asian tekemisen kautta?

Entä miltä sinusta tuntuu, kun saavutat tavoitteesi? Fiilistele tunteella.

2. Tee toimintasuunnitelma, joka koostuu mahdollisimman pienistä askelista

Mieti, millä konkreettisilla toimilla pääset tuohon suurempaan tavoitteeseesi?

Jos kyseessä on vaikka opiskeluun liittyvä asia (esimerkiksi keskiarvon korotus, jotta pääset haaveilemaasi oppilaitokseen), tapa voi olla esim. tietty määrä lisälukemista viikossa.

Tai jos tahdot parantaa kuntoasi, tahdot kenties kuntoilla jatkossa useamman kerran viikossa.

Mikä ikinä tavoitteesi onkin, jaa se ihan ensin mahdollisimman pieniksi paloiksi, niin ettei suunnitelmasi tunnu oikeastaan enää yhtään raskaalta. Älä siis katso koko elefanttia kerralla -
älä esim. aseta tavoitteeksi kolmea tuntia enkun lisälukemista joka lauantaina, vaan mieluummin esimerkiksi vartti kertausta aamulla ja toinen vartti koulun jälkeen - jo niinkin saat luettua jopa 3,5 ekstratuntia viikossa!

Tai jos tahdot alkaa hölkätä etkä ole vielä kummoisessakaan kunnossa, älä laita kalenteriisi kolmea kovalla vauhdilla juostua lenkkiä viikossa heti huomisesta alkaen. Sen sijaan tee itsellesi rauhallinen ja maltillinen ohjelma, jossa aloitat hölkkäämällä ensin vaikka vain kerran viikossa. Älä silloinkaan juokse heti koko lenkkiä "kieli vyön alla", vaan aloita juoksemalla esim. kaksi minuuttia ja kävelemällä sitten kaksi minuuttia, yhteensä vaikka puolen tunnin ajan.
Laita sitten kalenteriisi, että ensi viikolla teet jo kaksi samanlaista harjoitusta. Ja siitä parin viikon päästä tavoittelemasi määrän kolme kertaa. Lisää suunnitelmassasi pikku hiljaa myös hieman juoksun osuutta (esim. joka viikko puoli minuuttia enemmän kerralla, siis juoksua 2,5 minuuttia ja kävelyä edelleen 2 minuuttia), niin, että lenkki tuntuu kuitenkin miellyttävältä tehdä.

Käytä tätä samaa periaatetta mikä ikinä tavoitteesi onkaan. Palastele tavoite pieneksi ja aloita sen toteuttaminen rauhallisesti.

Lisäksi muuta alkuperäinen ajatusmallisi siitä, että sinun pitäisi tehdä asioita, siihen, että tahdot tehdä asioita tavoitteesi hyväksi. Se, että pitää tehdä jotakin, tuntuu lähtökohtaisesti aina vaikeammalta kuin se, että tahtoo tehdä jotakin.

3. Etsi vertaistukea / kerro tavoitteestasi muille

Etsi toinen tai useampi henkilö, jolla on sama haave kuin sinulla, jos ei muuten, niin vaikka netin keskustelupalstan kautta. Tukekaa toisianne, niin matka kohti tavoitetta tuntuu keveämmältä.

4. Ala toteuttaa suunnitelmaa

Älä odota, että sinulle tulee oikea fiilis, jotta voit toteuttaa suunnitelmaasi. On harhakuvitelmaa ajatella, että fiilis pitäisi olla ensin. Tekemällä asiaa saat hakemasi fiiliksen, ei toisinpäin.

Aina kun etsit motivaatiota tehdä asiaa, joka vie sinua kohti tavoitettasi, tee ensin mielikuvaharjoittelu. Kuvittele itsesi saavuttamassa suurempi tavoitteesi ja kuvittele miltä se tuntuu. Sitten vasta toimi.

Jos toimiminen tuntuu vieläkin vaikealta, muista aiemmassa postauksessa opettamani rakettisääntö. Laske mielessäsi 5-4-3-2-1 NYT jonka jälkeen tee asia miettimättä sen enempää!

Tee itse tilanteesta aina mahdollisimman miellyttävä. Panosta esim. mukaviin vaatteisiin ja mahdollisuuksien mukaan miellyttävään ympäristöön. (esim. taustamusiikki, lenkkimaasto, huoneen siisteys tms.)

5. Iloitse pienistä asioista ja haihduta epäonnistumiset mielestäsi

Itsensä dissaaminen kannattaa lopettaa nyt ja ikuisiksi ajoiksi. Vai saatko mielestäsi enemmän asioita aikaan silloin, kun joku haukkuu sinua laiskaksi ja saamattomaksi, vaiko silloin, kun joku kannustaa sinua lempeästi? Jos jälkimmäinen tapa toimii sinullakin paremmin, ala nyt itsesi lannistajan sijasta itsesi parhaaksi ystäväksi. Kuvittele että sisäinen äänesi puhuu jatkossa parhaalle ystävällesi - kannusta itseäsi ja iloitse pienistäkin onnistumisista.

Pidä päiväkirjaa (edes tukkikirjanpitoa) jokaisesta kerrasta, jolloin teet (tai saavutat, jos kyseessä on vaikka rahan säästäminen) asian, joka vie sinua tavoitettasi kohti. Kun näet, että rasteja alkaa kertyä useampia, itsetuntosi kasvaa ja toimeen tarttuminen on joka kerta yhä helpompaa. Voit myös palkita itsesi välitavoitteiden saavuttamisesta. Palkinto voi olla esimerkiksi joku pieni hemmottelu.

Jos poikkeat suunnitelmastasi, oli se mistä tahansa syystä, hyväksy poikkeama(t) ilman nurinoita ja itsesyytöksiä ja palaa sitten takaisin suunnitelman pariin. Vuodessa on 8760 tuntia, joista lienet hereillä keskimäärin noin 5840 tuntia. Vaikka jättäisit 40 tuntia ohjelmastasi väliin, vuodessasi olisi edelleenkin 5800 tuntia aikaa jatkaa suunnitelmasi parissa. :)

Nauti jokaisesta etapista matkalla ja ole ylpeä itsestäsi, kun viimein pääset kokonaistavoitteeseesi!

Kommentit

Suositut tekstit