Kamppaa raivo ennen reaktiota


Hillitse raivosi ajoissa

Kun tunteet läikkyvät yli, sanomme ja teemme herkästi asioita, jotka kaduttavat jälkikäteen. Sinänsä raivostuminen ei silti ole pahasta. Se, kuten kaikki muutkin tunteemme, toimivat meille vähän kuin liikennemerkkeinä, jotka ohjaavat meitä elämässämme. Omia tunteita ei siis tarvitse tai kannata hävetä tai painaa pois. Fiksumpaa sen sijaan on opetella hallitsemaan tilanteita, joissa hermostumme herkästi, sekä hillitsemään tunteista seuraavia reaktioitamme. Muutoin tunteet vievät meitä sinne tänne kuin pässiä narussa. Ja jos niin käy, päädymme helposti toistamaan samanlaisia tunne -> reaktio, tunne -> reaktio kaavoja elämässämme. Tunnet varmasti ihmisiä, jotka toistelevat "miksi minulle aina käy näin" -tyyppisiä lauseita. Jatkossa voit katsoa heitä tietäväisen näköisenä... ;)

Meidät kasvatetaan usein jo pienestä lapsesta saakka peittämään suuttumuksemme tai vihamme. Saatamme siksi alkaa uskoa, että suuttumuksen ja raivostumisen tunteet ovat yksinomaan negatiivisia tunteita. Kenties ajattelemme jopa, että kunnon ihmisillä ei sellaisia tunteita edes ole. Se ei tietysti ole totta. Suuttumisen ja raivostumisen kautta esimerkiksi puolustamme omia tai muiden oikeuksia. Kuitenkin, vasta kun olemme rauhoittuneet pahimmasta tunnekuohusta, osaamme ilmaista itseämme selkästi ja hallitusti. Siis sllä tavalla, että oma reaktio ei jää vaivaamaan meitä (eikä kenties muitakaan).

Tätä silmällä pitäen käymme tässä postauksessa lävitse erilaisia keinoja siirtyä raivostumisen tunteesta askelen sivulle päin ennen välitöntä reagoimista.

Mietitään ensin asioita, jotka pahentavat meidän raivostumisherkkyyttämme. Kun tiedämme milloin raivostumme herkästi, osaamme myös ennaltaehkäistä tuollaisia tilanteita.

Tilanteita, joissa raivostumme herkästi

Tyypillisiä tilanteita, joissa Matti Meikäläisen "pinna palaa" tai "kuppi kaatuu helposti nurin" ovat ainakin:

- Väsymys
- Nälkä ja jano
- Kipu tai muutoin epämukava olo kropassa
- Hormonien jylläys (vrt. ainakin PMS ja vanhemmilla naisilla vaihdevuodet)
- Jatkuvassa viriketulvassa eläminen (esim. älylaitteet)
- Pidemmällä aikavälillä kertyneet negatiiviset tunteet (esim. turhautuminen, epäoikeudenmukaisuus, alistuminen rooliin, joka ei tunnu aidosti omalta)

Väsymys 

Esimerkiksi täällä kerrotaan siitä, kuinka suomalaiset nukkuvat nykypäivänä liian lyhyitä yöunia. Aiheesta puhuminen saattaa silti ärsyttää sinua (koska samaa virttä laulavat usein sekä vanhemmat että opettajat), ja asiaa onkin siitä lukemisen sijasta parempi testata käytännössä.
Kokeile siis nukkua seuraavan kahden viikon ajan joka yö yksi tunti enemmän. Mitä se tekee olollesi?

Nälkä ja jano

Nälkä ja jano ovat helpoimpia "oireita" hoitaa. Jos huomaat ärtyväsi herkemmin kun edellisestä ruokailusta on vaikka 3-4 tuntia, ala pitää aina mukana hiilihydraattipitoisia (mutta ei liian sokerisia) eväitä. Vesipullosta ei myöskään ole haittaa.

Kipu tai epämukava olo

Kipuasiat on kokonaisuutena parempi jättää lääkäreille, mutta esimerkiksi niska-hartiaseudun jännitystä voimme vähentää nopeastikin lihaskunto- ja tai venyttelyliikkeillä. Esimerkiksi täältä löytyy joitakin venyttelyvinkkejä ja lisää löytyy googlaamalla. Myös joogaliikkeet toimivat samassa hyvänä apuna ja niihinkin liittyviä vinkkejä löytyy kasapäin niin Googlesta kuin YouTubesta.

Hormonitoiminta

Hormoneista johtuvan oman kiukkuisen olon voi oppia tunnistamaan. Onkin järkevää varoittaa vähintäänkin läheisiä, jos raivo painaa helposti päälle PMS:n aikana. Kenties pahimmat ärsyyntyneisyyden päivät on myös järkevä rauhoittaa ylimääräisiltä sosiaalisilta tilanteilta. Toiset saavat apua PMS oireisiin luontaishoidoista tai ravinnon muutoksista - kannattaa testata itselle parhaiten sopivia keinoja.

Viriketulva

Viriketulvasta aiheutuvan kiukkuisuuden katkaisemiseen auttaa ainakin oma päättäväisyys rauhoittaa päivästä tietty aika muulle kuin ruutuajalle. Mindfulness- ja hengitysharjoitukset ovat lisäksi hyvä keino rauhoittua ennen nukkumaanmenoa. (niitäkin löytyy paljon lisää etsimällä, toiset harjoitukset voivat kuitenkin sopia sinulle paremmin kuin toiset, eli kannattaa käyttää hetki aikaa juuri itselle toimivan harjoituksen löytämiseksi)

Negatiivisten tunteiden kertyminen 

Kun koet negatiivisia tunteita etkä pure niitä pois, olet kuin pikku hiljaa yhä alemmas veden pinnan alle painettu korkki. Jonkun kerran, kun ärsyynnyt oikein kovasti, korkki sitten lennähtää pintaan valtavalla paineella. Tällöin reaktio on todennäköisesti kohtuuttoman suuri sen laukaisevaan ärsykkeeseen nähden.

Negatiivisten tunteiden purkamisessa kannattaakin käyttää jopa päivittäin erilaisia apukeinoja. Voit esimerkiksi harjoittaa iltaisin ennen nukkumaanmenoa tunteiden purkamista vaikka piirtämällä, kirjoittamalla, väreillä sotkemalla, muovailemalla ja/tai vaikka liikunnan avulla (esim. juokseminen, kuntonyrkkeily, tanssiminen, flossaus jne.). Myös perinteinen päiväkirjan kirjoittaminen voi auttaa purkamaan tunteita ja jäsentämään omia ajatuksia.

Tämä lista oli vain pikainen ja pinnallinen katsaus asioihin, joilla ärsyyntymistä ja raivostumista voi edes vähän ennaltaehkäistä. Kuitenkin raivostumisia tulee jokaiselle, koska emme tietysti pysty ennakoimaan koko elämäämme. Mitä sitten voimme tehdä silloin, kun raivo on jo päällä?


Työkaluja raivon käsittelyyn

Jos tunnistat itsessäsi pian nousevan raivon, tartu toimeen heti, tai muussa tapauksessa kokeile seuraavia keinoja heti, kun raivostut.

1. Paikalta poistuminen

Jos pystyt, poistu paikalta heti edes hetkeksi johonkin, jossa voit olla yksin (esim. vessaan, jos muuta tilaa ei ole saatavilla). Anna suurimman tunnereaktion tulla vasta silloin. Pese kasvosi kylmällä vedellä ja hengitä syvään. Sano itsellesi, että vaikka sinun tekee juuri nyt mieli huutaa ja raivota toiselle ihmiselle, kiität itseäsi vielä myöhemmin siitä, ettet tee sitä juuri nyt.

2. Hengittäminen

Keskity hengittämään ja ota avuksesi esim. neliöhengitys. Laske silloin esimerkiksi seitsemään sisään hengittäessä, pidätä sitten hengitystä seitsemään laskien, hengitä ulos ja laske samalla seitsemään ja lopuksi pidätä vielä kerran hengitystä samoin seitsemään laskien. Toista niin kauan kuin se tuntuu sinusta hyvältä. Rauhallisen neliöhengittämisen tarkoitus tässä tilanteessa on rauhoittaa pulssisi ja sitä kautta saada sinulle rauhallisempi olo.

3. Vahvan tunteen nopea lieventäminen erilaisten aistiärsykkeiden avulla

Juo lasi kylmää vettä tai ota suuhusi jääpaloja.

Hanki tällaisia tilanteita varten laukkuusi joku, esim. homeopaattinen tuoksu (tai vaikka tuoksusaippua tai kynttilä), jonka haju tuntuu rauhoittavalta. Haistele sitä.

Pidä ranteesi ympärillä hiuskuminauhaa, ja venyttele ja paukuttele sitä rannettasi vasten.

Halaa hyvää ystävää tai läheistä tai vaikka lemmikkiäsi. Tämä vapauttaa elimistössäsi hyvää oloa tuottavaa ainetta ja sinulle tulee parempi olo.

4. Ratkaisun miettiminen tilanteeseen

Onko jotakin ratkaisua, jonka avulla tämä tilanne, joka saa sinut juuri nyt niin raivoihisi, ei tuntuisi tästä eteenpäin niin pahalta? Voitko muuttaa omia odotuksiasi tai toimintatapojasi vastaavien tilanteiden osalta? Jos joku tietty tilanne raivostuttaa sinua, voitko välttää noita tilanteita jatkossa tai kiertää ne jotenkin? Entä voitko vähentää raivoasi yleistämällä tilannetta tyyliin "ihmiset suuttuvat usein, jos heille käy näin, mutta tähänkin tilanteeseen löytyy ratkaisu. Muutkin ovat selvinneet vastaavasta."

Vältä joka tapauksessa käyttämästä edes mielessäsi "aina", "ikinä", "joka kerta", tyyppisiä yleistyksiä siitä mitä juuri sattui, sillä ne vain saavat olosi pahemmaksi, eivätkä ne oikeasti edes pidä paikkaansa. Muista myös, että näitä tilanteita sattuu kaikille, ei vain sinulle.

5. Puhuminen asiasta (raivostumisen jälkeen) ja tapahtuneen hyväksyminen

Parhaiten pääset irti tunteesta, jos ja kun pystyt keskustelemaan pahimman tunnereaktion lievennyttyä sen henkilön kanssa, joka sai sinut raivostumaan. Älä kuitenkaan syyllistä häntä, vaan selitä asia sen kautta, miltä sinusta tuntuu. Mieti asiaa myös hänen kannaltaan. Voisitteko löytää yhdessä ratkaisun tilanteeseen?

Jos tilanne ei ole uusi, voisitko toimia tällä kertaa itse ihan erilaisella tavalla kuin ennen. Se voi katkaista negatiivisen kierteen väliltänne.

Jos sopiminen tai rakentava keskustelu ei jostain syystä onnistu, hyväksy tilanne. Koita kuitenkin unohtaa kaikki kauna sisältäsi. Sinä voit itse parhaiten kun hyväksyt, että toinen ihminen on saattanut toimia väärin, mutta että sen hautominen saa vain sinun oman olosi pahaksi. Esimerkiksi täällä kerrotaan anteeksiannon voimasta. Anteeksiantoa voit harjoitella myös vaikka erilaisten meditaatioiden tai itsehypnoosin kautta. Tässä yksi, vaikkakin pitkä esimerkki.

Voit myös kokeilla nk. EFT-tappingiä, jos viha ja raivo jäävät ns. päälle

EFT tapping on alkuun vähän hassulta tuntuva tunteiden hallinnan menetelmä, mutta se toimii tutkitusti. Se perustuu akupunktion kaltaisten pisteiden naputteluun kasvoissamme ja tiettyjen lauseiden toisteluun samanaikaisesti. Eli kun naputtelet kyseisiä pisteitä, toistat myös ääneen erilaisia lauseita.

EFT Tappingista löytyy paljon YouTube-videoita. Esimerkiksi täältä löydät yhden englanninkielisen harjoituksen aiheessa. Täällä suomenkielinen artikkeli EFT-tapping aiheesta.

Tsemppiä tunteiden hallintaan! :)


Kommentit

Suositut tekstit