Muuta kamalat päivät paremmiksi



Tällä kertaa mietimme sitä, mikä vaikuttaa kokemukseemme ja muistikuvaamme asioista ja määrittelee ne negatiiviseksi tai positiiviseksi. Jotta asia tuntuisi konkreettiselta, saat tällä kertaa tehdä blogitekstin sijasta suoraan tehtäviä:

1. Mieti hetki sitä, miten määrittelisit hyvän ja huonon päivän 

- Kirjoita ensin ylös 5-10 asiaa, joita voisit kokea hyvänä päivänä

- Sitten kirjoita ylös 5-10 asiaa, joita voisit kokea huonona päivänä

Lopuksi mieti:

Voisitko kokea hyvälle päivälle listaamasi asiat samana päivänä kuin huonolle päivälle listaamasi asiat? 

Olisiko päivä silloin hyvä vai huono?

Miksi?

2. Mieti sen jälkeen omia odotuksiasi

- Tuleeko päivästä, josta odotat erityisen hyvää, herkemmin huono vai hyvä päivä? (huom! tämä todella vaihtelee ihmisten kesken, molempiin suuntiin) Esimerkkinä vaikka synttärit, joulu, illanvietot kavereiden kanssa

- Entä tuleeko päivästä, josta odotat erityisen huonoa, herkemmin hyvä vai huono päivä? Esimerkkinä vaikka viikonpäivä, jolloin koulupäivä on pidempi tai rankempi kuin muina päivinä.

Jos huomaat, että hyväksi odottamasi päivät kääntyvät usein huonoiksi, pohdi voisitko muuttaa odotuksiasi.

Haaveiletko usein etukäteen täydellisestä tilaisuudesta, joka useimmiten on epärealistinen odotus (!), ja petyt siksi? Voisitko siinä tapauksessa muistaa tämän tapasi toimia ensi kerralla jo etukäteen, tyyliin:

"Ai niin, minulla on tapana odottaa, että tällaiset tilaisuudet ovat täydellisiä. Kyllä vähempikin riittää. Tällä kertaa en pety, kun muistan odottaa vähän vähemmän."

Jos taas huomaat, että huonoksi odottamasi päivä myös kääntyy usein huonoksi, pohdi seuraavaa:

Voisitko jatkossa muuttaa odotuksiasi niin, että odottaisitkin jo etukäteen löytäväsi huonoksi odottamastasikin päivästä jotakin hyvää, vaikka päättämällä hemmoitella itseäsi sellaisena päivänä jotenkin?

Tulisiko sellaisesta päivästä parempi kuin odotit?

3. Kirjoita lyhyesti ylös eilen tapahtuneita asioita

- Kirjoita ensin ylös koko päiväsi aamusta iltaan niin, että keskityt kirjoittamaan ylös vain kaikki asiat, jotka harmittivat, ärsyttivät, saivat sinut surulliseksi tai vihaiseksi.

(Tyyliin: aamulla heräsin vihaisena, koska herätyskello ei soinut. Sitten koko aamu oli pilalla. Juoksin kouluun ja opettaja oli vihainen. Sain unohduksen biologian vihkosta. Lounas oli pahaa. Liikassa oli pesistä ja vihaan pesistä. Kotona ei ollut mitään hyvää syötävää ja päätä alkoi särkeä. Pelasin koneella ja hävisin. Illalla en saanut nukuttua.)

- Kirjoita sitten sama päivä ylös aamusta iltaan niin, ettet kirjoita ylös yhtäkään ikävää asiaa, vaan ainoastaan hyvä asioita, olivat ne kuinka pieniä tahansa. Voit tehdä sen liioitellen pieniä asioita.

(Tyyliin: aamulla heräsin ja minulla oli lämmin olo. Löysin lempivaatteeni nopeasti ja tein aamutoimet nopeammin kuin koskaan. Ulkona oli kuiva sää ja pyöräilin nopeasti kouluun. Koulussa oli lempiainettani biologiaa. Iltapäivällä koiramme tuli minua ovella vastaan ja nuolaisi. Luin sarjiksia, se oli hauskaa.)

Katso kahta tarinaasi. Kummatkin ovat yhtä tosia. Miksi keskittyisit näistä juuri negatiiviseen tarinaan? Oletko koskaan ajatellut, että samalla tavalla voit kertoa koko elämäntarinasi joko ikävämmässä valossa tai positiivisessa valossa - ja kumpikin versio olisi tosi!

***

Odotuksemme vaikuttavat hyvin vahvasti kokemukseemme. Lisäksi voimme valita kokemistamme asioista aina joko positiivisen tai negatiivisen version. Me siis valitsemme ja vaikutamme itse joka ainoa päivä siihen tarinaan, jota kerromme itsellemme ja kenties muillekin itsestämme ja kokemuksistamme. Mitä jos säätelisit odotuksiasi jatkossa ja valitsisit kahdesta versiosta sen positiivisemman? Kun päätät keskittyä positiiviseen tarinaasi ja olla kiitollinen pienistä asioista, olosi paranee huimasti.

Esimerkiksi täältä voit lukea lisää kiitollisuuden harjoittamisen vaikutuksista omaan oloosi!

Ehdotan, että teet tämän tehtävän seuraavan viikon ajan (tai pidempään, jos jaksat) niin, että kirjoitat iltaisin ylös ainoastaan sinä päivänä sattuneet hyvät asiat, oli päivä sitten muutoin tuntunut kuinka ikävältä tahansa.

(Tässä kuitenkin sama disclaimer kuin aiemminkin - jos käyt lävitse nk. rankempia asioita, älä yritä selvitä yksin vaan hae apua ammattilaisilta <3)




Kommentit

Suositut tekstit