Muut ja minä - keinoja selviämiseen ihmisviidakossa


Välillä meistä kaikista tuntuu siltä, että "elämän pelin" pelaaminen voisi olla helpompaa yksin. Silloin meidän ei olisi pakko huomioida muita ihmisiä ja heidän (välillä tosi tyhmiä :p) mielipiteitään, toiveitaan ja vaatimuksiaan. Kuitenkin ihmiset, jotka elävät ilman vuorovaikutusta muiden kanssa, sairastuvat. Tarvitsemme siis toisiamme, oli se sitten helppoa eli ei. 
Entä jos olisimme tekemisissä vain niiden ihmisten kanssa, jotka ovat kaikesta samaa mieltä kanssamme?

Tällaisessa käytöksessäkin piilee omat vaaransa. Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu paljon ns. sosiaalisesta kuplasta, joka tarkoittaa samanhenkisten ihmisten porukkaa, joka eristäytyy yhdessä muulla tavalla ajattelevista ihmisistä. Tällaisen sosiaalisen kuplan sisällä vahvistamme kuitenkin helposti yhdessä ennakkoluulojamme ja pelkojamme, ja samalla siis rajoitamme omaa kasvuamme ja ymmärrystämme asioista. 
Tämä sosiaalinen kupla -ilmiö on tullut puheenaiheeksi erityisesti siksi, että sosiaalisessa mediassa näkemämme feedit päivittyvät omien tykkäyksiemme mukaan. Kokemamme maailma voi siten alkaa siten pikku hiljaa vääristyä. Se voi lopulta kuvata korostetusti joitakin pelkäämiämme ilmiöitä, jotka muutoin kuitenkin ovat varsin harvinaisia.

(Voit muuten kokea saman ilmiön, jos luet usein iltapäivämedian korostamia järkyttäviä uutisia ja tai katsot usein pelottavia sarjoja. Palataan tähän itsellesi "syöttämän" informaation vaikutukseen omiin aivoihisi ja uskomuksiisi  myöhemmässä postauksessa.)

Meidän ei siis ole hyvä olla yksin, eikä toisaalta vain täysin samaa mieltä kanssamme olevien ihmisten kanssa. Parasta olisi siis oppia tulemaan toimeen muiden kanssa!

Sanotaan, että muut ihmiset ovat meille kuin peilikuvia. Ihailemme heissä erityisesti piirteitä, joista pidämme itsessämme tai joita tahtoisimme itsellämme olevan, ja halveksimme erityisesti piirteitä, jotka tahdomme peittää tai kieltää itsessämme. Näistä omien ajatuksien peilikuvista sitten riippuu, pidämmekö me joistakin ihmisistä vai emme. 
Aiemmassa postauksessa pohdimme hieman sitä, miten eroamme muista ihmisistä tiettyjen luokitteluiden mukaan. Huomasimme, että useat luokittelut, joilla kuvaamme itseämme, muuttuvat ajan myötä. Emme siis yksittäisinä ihmisinä ole jotakin täysin muuttumatonta ja helposti kuvattavaa. Luokittelemme kuitenkin toisia ihmisiä, varsinkin meitä ärsyttäviä henkilöitä, helposti muuttumattomiin kategorioihin. Aika epäreilua, eikö vain?

Sama yleistys pätee myös meille vieraisiin ihmisiin, jotka kuuluvat johonkin ryhmään, jota emme tunne erityisen hyvin. Olemme kärkkäitä tekemään päätelmiä koko ryhmästä jonkun aiemman kokemuksemme tai kuulemamme mukaan, joskus myös alitajuisen pelkomme takia. Näitä ryhmiä voivat olla vaikka tietyllä tavalla pukeutuvat ihmiset, tietyn kulttuurin edustajat, jonkun ammatin harjoittajat tai vaikka jotakin tiettyä urheilulajia harrastavat ihmiset.

Tänään tehtävänäsi on haastaa omia uskomuksiasi muista ihmisistä.

1. Mieti ensin millaisiin ryhmiin itse kuulut 

Kirjoita kaikki mieleesi tulevat ryhmät ylös.

Kirjoita jokaisen jälkeen, millaisia uskomuksia luulet noihin ryhmiin yleisesti liitettävän. Voit myös kysyä muilta mielipiteitä.
Esimerkkejä tällaisista ryhmistä voivat olla esim. suomalaiset (kuva suomalaisista vaikka Ruotsissa tai Virossa), harrastusryhmien edustajat (balettitanssijat, cheerleaderit, jääkiekonpelaajat, karatekat jne jne), kotialueesi - tai kaupunkisi asukkaat, muut samanikäiset nuoret, samanlaista musiikkia kuuntelevat, tiettyä Netflix-sarjaa seuraavat, ihmiset joilla on samanlainen lemmikki kuin perheelläsi jne jne.

2. Kirjoita sitten uskomusten viereen, pitävätkö ne mielestäsi paikkansa vai ovatko ne kenties vain yleistyksiä 

3. Listaa sitten muiden ihmisten muodostamia ryhmiä, joista sinulla on jonkinlainen mielipide. 

Kirjoita uskomuksesi noiden ryhmien jäsenistä ylös ryhmien viereen

Haasta sitten ryhmien viereen kirjoittamasi uskomuksesi eli pohdi mihin ajatuksesi ryhmistä perustuu ja voisiko noiden ryhmien yksittäisillä ihmisillä ollakin joitakin ihan erilaisia piirteitä, kuin mitkä liität heihin ryhmän jäseninä? (vertaa ylempi tehtävä)

4. Listaa sen jälkeen kaksi ihailemaasi henkilöä ja kaksi henkilöä, joista et pidä (tähän tehtävään ei kannata kuitenkaan valita henkilöitä, jotka ovat loukanneet sinua syvästi, tällaisiin ihmisiin liittyvät tehtävät tulevat tähän blogiin myöhemmässä vaiheessa ❤️)

Kirjoita pitämiesi henkilöiden nimien viereen kaikille kolme positiivista - ja ei-pitämiesi henkilöiden viereen kolme negatiivista piirrettä.

Sitten ruksita ihailemiesi henkilöiden positiivisten piirteiden viereen ne, jotka tahtoisit itselläsi olevan tai jotka jo koet itselläsi olevan.

Seuraavaksi mieti vähemmän pitämiesi henkilöiden viereen listaamiesi negatiivisten piirteiden osalta, onko sinussa samanlaisia piirteitä kuin ne, jotka kirjoitit ylös näiden henkilöiden osalta. Tai pelkäätkö, että sinussa voisi olla jotain samaa kuin heissä?

Pohdi lisäksi, voisivatko jotkut näistä henkilöistä kirjoittamasi negatiiviset asiat olla sittenkin liian mustavalkoisia? Eli voivatko kyseiset piirteet olla joskus ja joissakin tilanteissa noissa ihmisissä täysin piilossa?

Kirjoita lopuksi kaikkien henkilöiden viereen vielä kolme sellaista positiivista ominaisuutta, jotka eivät yleensä tule mieleesi, kun ajattelet heitä, mutta jotka heillä silti mielestäsi tarkasti miettimällä on. 

Kommentit

Suositut tekstit