Kaksi kevyttä keinoa kohti hyvää fiilistä


Tiedätkö, että voit muuttaa oloasi helposti paremmaksi, ilman että mikään ulkoinen asia muuttuu? 


Aivot ovat näppärä kapine, kun niitä oppii käyttämään oikein. Jokainenhan ymmärtää älykkyyden voiman. Mutta mitä jos aivoja voisi käyttää myös olotilan säätelyyn? Muokkaamaan juuri sopivana hetkenä sitä, miltä sinusta jonakin hetkenä tuntuu? No tässäpä sinulle hyviä uutisia! Meistä jokainen pystyy muokkaamaan omia ajatuksiaan eikä se edes ole mitään rakettitiedettä. 

Yhden keinon me kaikki osaamme sitä sen enempää miettimättä - musiikin kuuntelun. Musiikilla vahvistat omia tunteitasi n. kaikkiin suuntiin. Surullinen musiikki vahvistaa alakuloa, nopearytminen musiikki antaa energiaa, rauhallinen musiikki auttaa rauhoittumaan, agressiivinen musiikki purkaa, joskus myös vahvistaa, omia agressioitasi. 

Tässä sinulle muita helppoja keinoja muuttaa fiilistäsi: 

1) Elekieli

Jos tahdot olla itsevarmempi tai vaikka saada enemmän ystäviä, harjoittele elekieltäsi. 

Voima-asennot

Esiintymiskoulutuksissa opetetaan nk. voima-asentoja. Tämä saattaa kuulostaa hassulta, mutta toimii. Kun kaipaat lisää itsevarmuutta, seiso kotona ennen kouluunlähtöä peilin edessä jalat jonkin verran haarallaan ja kädet lantiolla. Katso itseäsi silmiin ja tunne kuinka voimakas olet. On tutkittu, että jo parin minuutin seisominen tässä asennossa muuttaa aivojen hormonitasoja. Toisin sanoen kroppasi alkaa erittää aineita, jotka saavat sinut tuntemaan olisi itsevarmemmaksi. Toista tätä joka aamu ja tai aina ennen jännittäviä tilanteita!

Hymy

Hymyileminen vaikuttaa sekä omaan oloosi että muiden oloon käsittämättömän vahvalla tavalla. Hymystä tai hymyilemättömyydestä on jopa voitu arvioida ihmisten tulevaisuutta, katso vaikka tämä video aiheesta! Tämä, koska hymy vaikuttaa hormoneihimme ihan kuin yllä mainittu voima-asentokin. 

Hymy vähentää stressiä ja parantaa ihmisen omaa oloa. Se parantaa myös muiden oloa, kun hymyilet heille. 

Oletko koskaan huomannut, kuinka kaikki tuntuvat hymyilevän sinulle joinain tiettyinä päivinä? Katso silloin peiliin - todennäköisesti he hymyilivät sinulle, koska sinä olit hyvällä tuulella ja hymyilit ensin heille. 
Tai oletko huomannut, että kun vaikka tönäiset jotakuta vahingossa ja pyydät hymyillen anteeksi, hän hymyilee takaisin ja sanoo ei se mitään. Jos taas et hymyile, saat takaisin ärsyyntyneen katseen.

Eräs ystäväni testasi hymyn voimaa omaan oloonsa, koska hänellä oli alavireinen olo. Hän alkoi kotona ollessaan pitää lyijykynää huultensa välissä niin, että suu oli hymyilevässä asennossa. Kahdessa viikossa alavireisyys väheni. (Tässä ei tietenkään ollut kyse masennuksesta tai suuremmista ongelmista, niihin kannattaa hakea apua ammattilaisilta.)

2) Voimalauseet

Vakuutamme itsemme "ei-tietoisella" tavalla joka päivä monenlaisista asioista. Erityisesti jos meillä on huono itsetunto, poimimme ympäriltämme erilaisia signaaleja, jotka tulkitsemme itsellemme epäsuotuisella tavalla. Usein samat asiat voisi kuitenkin nähdä ihan erilaisellakin tavalla. Mielellämme on kuitenkin niin suuri voima, että uskomme aina omia tulkintojamme. Kutsun tätä ilmiötä "ajatuskuplien täyttämiseksi". Toisin sanoen kerromme itsellemme esimerkiksi, että tuo henkilö sanoi tai teki noin, koska... (ja loppu on sitten sitä ajatuskuplaa, jolle annamme oman sanoituksemme.)

Tähän tapaamme tehdä tulkintoja maailmasta voimme vaikuttaa monellakin tavalla. Tässä postauksessa keskitymme nyt siihen, kuinka voimme muuttaa omia uskomuksiamme itsestämme ja elämästämme voimalauseiden avulla.

Voimalauseet vahvistavat meille myönteisellä tavalla niitä asioita, joissa koemme itsemme epävarmoiksi. Voimalauseita käytetään paljon USAssa ja löydät YouTubesta helposti englanniksi paljon myös valmiita, kuunneltavia voimalausekokoelmia. 

Voimalause toimii yksinkertaisesti sillä tavalla, että alat vakuuttaa itsellesi systemaattisesti aamuin illoin olevasi itse jotakin sekä elämäsi olevan jotakin, mihin et alkuun vielä osaa uskoa, vaikka niin tahtoisit.

Otetaan esimerkiksi Moona, joka häpeää itseään, koska hän kuvittelee olevansa liian pitkä. Hän kirjoittaa itselleen lapulle seuraavat lauseet:

"Minä olen sopivan pituinen. Minä olen ylpeä pituudestani. Minä olen kaunis juuri tällaisena kuin olen."

Hän toistaa lauseita aamuin illoin, mieluiten taas peilin edessä, katsoen itseään silmiin. Hän lausuu lauseet vahvalla ja itsevarmalla äänensävyllä.

Pikku hiljaa lauseiden toistaminen alkaa muokata hänen omaa uskomustaan ja hänen koko olemuksensa muuttuu. Hän ei enää säteile epävarmuutta pituudestaan, vaan alkaa kulkea pää pystyssä. Siten myös muiden suhtautuminen häneen muuttuu.

Tämä perustuu aivojen tapaan toimia. Uskomme omia oletuksiamme ja voimme todella muokata niitä meille sopivammiksi.

***
Nämä tässä postauksessa käsitellyt asiat olivat keveitä tapoja muuttaa ajatuskulkua. Seuraavalla käsittelemme isompaa asiaa, eli sitä kuinka pystyt katkaisemaan nk. negatiivisen ajatuspyörteen. 

Tämän kerran tehtävät:

1. Testaa tällä viikolla voima-asentoa ja hymyilemistä omassa arjessasi, Pidä päiväkirjaa asiasta!
Kirjoita kunkin päivän kohdalle, miten voima-asento muutti omaa oloasi? Entä millaisia vaikutuksia hymyilemisellä oli? Entä vaikuttiko se muiden asenteeseen sinua kohtaan?

2. Mieti missä asioissa kaipaat vahvistusta ja millaisen tahtoisit elämäsi olevan.

Kirjoita sitten itsellesi voimalauseita, joissa kerrot POSITIIVISIN SANOIN (mukana ei siis saa olla nk. negaatioita eli EN OLE... tyyppisiä lauseita, vaan niiden pitää olla aina "minä olen..." alkuisia) nuo asiat itsestäsi.

Halutessasi voit keskustella sopivista lauseista vanhempiesi tai ystäviesi kanssa. Voit myös tehdä  niistä itsellesi nauhoitteen esim. kännykkäsovelluksella ja kuunnella sitä aamulla sekä illalla nukkumaan mennessäsi.

Esimerkki laajemmista voimalauseista, jotka voisivat kuvata haluttua elämääsi:

"Minä olen onnellinen. Minulla on ihania ystäviä. Olen kaunis/ komea juuri tällaisena kuin olen. Olen hyvä X:ssä (keksi asia) ja X:ssä (keksi asia). Minä pidän myös X asiasta (jokin negatiivinen asia elämässäsi), koska se vie minua eteenpäin kohti tavoitteitani TAI MUU POSITIIVINEN SEURAUS ASIAN JAKSAMISESTA. "

Keksi itse lisää!

Kommentit

Suositut tekstit