Kenet peilikuvasi näkee?

Elämän suurin arvoitus - kuka peliäsi pelaa?


Jokapäiväisessä elämässä emme välttämättä useinkaan mieti, kuka meitä peilistä tuijottaa. Tai oikeastaan, kenet peilikuvamme näkee. Jos joku vieras kysyy, kuka olemme, meillä on kuitenkin monia tapoja määritellä itseämme. Aloitamme esittelymme nuorena usein nimestäiästä, asuinpaikasta, koulusta ja harrastuksista.

Oletko koskaan huomannut, että nimeä lukuunottamatta (vaikka sekin voi kyllä muuttua) nämä kaikki edellä luetellut ovat pitkällä aikavälillä muuttuvia asioita. Ikämme vaihtelee vuosittain, koululuokkamme ja koulumme muuttuvat myös kun kasvamme, harrastuksetkin voivat vaihtua iän ja kiinnostusten muuttumisen myötä, ja yleensä muutamme viimeistään täysi-ikäisenä toiseen osoitteeseen opiskelujen ja tai työn perässä.

No, mikä muu määrittää meitä?

Sukupuoli ainakin. (Onneksi Suomessa on mahdollista tehdä lähes kaikkia samoja asioita - synnyttämistä lukuunottamatta - oli sitten mitä sukupuolta tahansa.) Sukupuolen osalta on silti kiinnostavaa miettiä, vaikuttavatko muiden odotukset käyttäytymiseemme. Eli määrittääkö meitä se, kuinka ajattelemme muiden odottavan meidän käyttäytyvän, vain siksi että olemme tyttö tai poika (nainen tai mies)? Entä rajoittavatko nämä (joskus kuvitteellisetkin) odotukset meitä? Voimmeko rikkoa odotuksia ja olla silti yhtä ok?

Tietyt ulkoiset piirteet seuraavat meitä myös elämässämme. Meillä on esimerkiksi tietyn mallinen nenä ja vaikka tietyn levyiset hartiat.

Kuitenkin  fyysinen kuntomme, ryhti, pukeutumistyylimme, kampaus, mahdollisesti silmälasit, meikki korut, yms. yksityiskohdat muuttavat ulkoista olemustamme helposti paljonkin.  Lisäksi ulkonäkömme ja kokomme muuttuu iän ja elämäntilanteen myötä (vai oletko vielä samankokoinen ja näköinen kuin vaikka vauvana? Tai näyttääkö vaarisi samalta kuin miltä hän näytti sinun ikäisenäsi). Ulkonäkökään ei siis ole varsinaisesti mikään meitä ikuisesti määrittävä ja pysyvä asia.

Entä luonne sitten? Voimme olla esimerkiksi äkkipikaisia tai rauhallisia, innostuvia tai helposti synkistyviä ja paljon paljon muuta. Saatamme toisaalta olla erilaisia eri ihmisten seurassa ja eri tilanteissa.

(Kerromme teille tässä blogissa myöhemmin lisää enneagrammista, joka mallintaa käyttäytymistämme ja luokittelee ihmiset sen perusteella erilaisiin, yhtä arvokkaisiin persoonallisuustyyppeihin.)

Taidot ovat myös tärkeitä - olemme kaikki hyviä jossakin ja huonoja jossakin muussa.

(Joskus muuten uskomme vähän liikaakin siihen, mitä muut ihmiset sanovat meistä. Silloin saatamme alkaa vahvistaa alitajuisesti juuri noita piirteitä itsessämme.)

Arvostamamme asiat erottavat meidät myös muista. (Näitäkin asioita kannattaa pohtia - arvostammeko jotakin vain siksi, että olemme tottuneet ajattelemaan niin vai perustuuko tunne omaan mielipiteeseemme.)
Tällaisia voivat olla vaikka ystävyys, rehellisyys, perhe, ahkeruus, menestys, muiden auttaminen jne.

On myös paljon muita asioita, jotka tekevät meistä ainakin hetkellisesti erilaisia kuin muut. Tällaisia voivat olla lempiasiat, kuten lempiruoka, -väri, -kirja, -sarja, -musiikki jne.


Arvasitkin varmaan, että tämän kerran tehtävänäsi on miettiä näiden alkusanojen jälkeen sitä, mikä tekee sinusta juuri sinut

1. Listaa ensin itseäsi kuvaavia asioita, kuten:

- ikä, asuinpaikka, koulu, harrastukset, sukupuoli
- ulkonäköön liittyvät tunnusmerkkisi (vain vahvuudet)
- luonteeseen liittyvät tunnuspiirteesi
- taitosi (vahvuudet ja heikkoudet)
- asiat, joita arvostat eniten maailmassa
- lempiasiasi

2. Merkkaa listalle sinisellä kynällä, mitkä luetelluista asioista todennäköisesti pysyvät, vaikka sinä kasvat / muutut / vanhenet

3. Sitten

A. merkkaa listalle punaisella kynällä, minkä kaikista listaamistasi asioista tahtoisit muuttuvan?

B. kirjoita ylös: jos tuo yllä toivomasi asia tai useampi muuttuisi, mitä hyvää siitä seuraisi elämässäsi?

C. pohdi vielä, voisiko tuo "hyvä seuraamus" tulla elämääsi jollain muullakin keinolla kuin muuttamalla listalla olevan asian?

4. Merkkaa listalle vielä vihreällä kynällä ne taitoihisi liittyvät heikkoudet, joiden uskot tai toivot vielä muuttuvan vahvuuksiksi (esimerkiksi herkkyys voi olla myös vahvuus, kun sitä käyttää luovuuteen, ja vaikka huono matikkapää voi kehittyä hyväksi, kun tekee töitä sen eteen)
Voisivatko kaikki listaamasi heikkoudet vielä muuttua vahvuuksiksi?

5. Kirjoita ylös kaikkein eniten arvostamasi asiat. (esim. täältä voit löytää listan asioista mitä maassamme yleensä arvostetaan. Sinun arvostamasi asiat voivat kuitenkin tietysti olla jotain ihan muutakin)

6. Lue koko lista sinua kuvaavista ominaisuuksista läpi. Sitten mieti kaikkien itsestäsi kirjoittamiesi pohjalta ainakin 5 syytä, miksi joku muu pitäisi sinua tosi hyvänä tyyppinä

Nauti itseesi tutustumisesta! 🌞

Kommentit

Suositut tekstit