Ainako mun pitää


Pelisäännöt ja ulkonäköpaineet

MyLife-pelissä on ihan kyllästymiseen asti sääntöjä.  Auktoriteetit (opettaja, rehtori, vartija, poliisi jne.) seuraavat ja ohjeistavat meitä seuraamaan ns. kirjoitettuja sääntöjä. Lisäksi pelissämme on todella paljon niin kutsuttuja kirjoittamattomia sääntöjä. Jokaisella ryhmällä, alkaen perheistä, ystäväporukoista, harrastusporukoista ja kouluista aina kokonaisiin maihin ja kulttuureihin asti, on omat sääntönsä ja tapansa. Nämä kirjoittamattomat säännöt voivat koskea esimerkiksi sopivaa käyttäytymistä ja pukeutumista eri tilanteissa. Pertti Kurikan nimipäivät sen jo sanoi. 

On myös valtava määrä ns. yhteisesti hyväksyttyjä tapoja ajatella. Ne muotoutuvat pikku hiljaa ja vaihtelevat vuosien saatossa. Esimerkkinä tästä vaikka sekä somen että perinteisen median kautta meille tulevat viestit siitä, millainen ihminen on kaunis tai menestyvä. Uskomme tällaisiin viesteihin alitajuisesti. Ainakin aina, kun ajattelemme poikkeavamme itse tuosta kaavasta.

On tutkittu, että jopa 73 % 15-18 vuotiaista suomalaisista tytöistä on tyytymätön vartaloonsa. Tytöt ajattelevat, että heidän pitäisi olla "siroja ja laihoja". Pojilla on yhtä lailla ulkonäköpaineita. Samaisessa artikkelissa viitataan nk. adonis-kompleksiin. Poikien pitäisi olla vallalla olevien uskomusten mukaan olla lihaksikkaita ja pitkiä. Lue tästä aiheesta lisää täältä.

Suurin osa tytöistä ja pojista siis kokee, että heidän pitäisi muuttua, jotta he riittäisivät muille.

Pelissämme on siis hyvin paljon asioita, jotka määrittävät elämäämme ja persoonaamme ulkopuolelta käsin. Ei ihme, että saattaa ärsyttää.

Erityisesti silloin, jos elämässämme ei ole kokonaisuudessaan tarpeeksi sellaisia tilanteita, joissa tunnemme vapautta (tilanteet, jossa emme ole jatkuvasti ulkoisten sääntöjen armoilla) ja hyväksyntää (eli koemme onnistuvamme ja kelpaavamme niin tekemisemme kuin ulkonäkömme kautta omina itsenämme), elämä voi alkaa ahdistaa.



Miten siis parantaa pelifiilistä tässä sääntö- ja odotusviidakossa?

Tämän kerran tehtävissämme saat miettiä asiaa kahdelta kantilta.

1) (palaamme taas edellisen postauksen aiheeseen:) ajankäyttö (vapauden tunne!)
2) suhtautuminen itseen (hyväksyntä!)

Ajattele ensin, että aikasi on jalkapallo. Sen mustat ruudut ovat pakollisia asioita, jotka luovat pallolle ikään kuin verkon, joka pitää sen kasassa, ja valkoiset ovat kaikkia muita asioita. Molempia pitää olla, jotta voit tuntea olosi hyväksi. Valkoisissa ruuduissa olisi tärkeää olla myös niitä asioita, jotka lisäävät onnistumisen ja hyväksytyksi tulemisen tunnetta.

1. Tehtävä:  (vapaus)

1.Tee tai printtaa itsellesi viikkokalenteri lukujärjestyksen tapaan, mallin löydät vaikka täältä.

2. Väritä joka päivästä koulupäivät sekä aika, jonka käytät sen ulkopuolella läksyihin, kotitöihin ja muihin pakollisiin asioihin (esim. koiran ulkoilutus etc. sinulle annetut pakolliset tehtävät)

3. Katso kuinka paljon valkoisia ruutuja sinulle jää jäljelle.

Nyt merkkaa niille kaikki muut asiat, joita teet, vaikka edellisen viikon mukaan.

Väritä sitten ruudut tekemisten mukaan ja valitse "vapauden hetkille" eli onnistumisia tarjoaville ja itsetuntoasi kohottaville asioille väriksi lempivärisi (tällaisia asioita voivat olla esim. harrastus, jossa koet menestyväsi, tai luova tekeminen, josta todella nautit, tai ystävien kanssa olo silloin, jos ystävät antavat sinulle hyvän olon jne.)

5. Mieti, onko lempivärilläsi merkattua aikaa tarpeeksi viikkolukujärjestyksessäsi? 

Saatko siis tarpeeksi aikaa tuntea itsesi vapaaksi. Jos on, kaikki on siltä osin hyvin. Hieno juttu!

Jos ei ole, keskustele vaikka ystävän tai vanhempiesi tai vaikka kouluterveydenhoitajan kanssa siitä, miten kalenteriisi voisi tulla enemmän tunteja, jotka antaisivat sinulle vapauden tunteen ja siten hyvän olon. 

2. Tehtävä: (hyväksyntä)

1. Tee itsellesi lista tärkeistä ihmisistä sekä ihmisistä, joiden seurassa todella viihdyt. (lähisukulaiset, ystävät, kaverit, luokkakaverit, serkut jne.)

2. Merkkaa heistä haluamallasi värillä:

a) tytöistä ja naisista ne, jotka ovat siroja ja laihoja tai muutoin juuri sen näköisiä, kuin tahtoisit itse olla (jos olet naispuolinen)

b)  pojista ja miehistä ne, jotka ovat  lihaksikkaita ja pitkiä tai muutoin juuri sen näköisiä, kuin tahtoisit itse olla (jos olet miespuolinen)

Kun olet tehnyt tämän, merkkaa loput listalla olevat ihmiset toisella värillä.

Sitten pohdi, olisivatko nuo muun väriset ihmiset sinulle tärkeämpiä tai merkityksellisempiä, jos he olisivat kaikki edellä kuvatun muotin mukaisia? 

Jos eivät, pohdi miksi sinun itsesi pitäisi sitten muuttua, jotta sinusta pidettäisiin enemmän? 

Kommentit

Suositut tekstit