Aika on vain työkalu

Tästä asti aikaa!


Oletko koskaan miettinyt, mitä asioita todella tahtoisit tehdä "pelissäsi"? Mikä on suurin unelmasi, asia, jossa tahtoisit olla todella hyvä? Ja toisaalta, mihin ihan oikeasti käytät aikaasi?

Sinulla on joka päivä käytössä noin 1440 minuuttia. Jokainen noista minuuteista on uusi ja ainutlaatuinen.

Parhaiten meistä voivat ne ihmiset, jotka todella ottavat päivä-/viikko-ohjelmaansa asiat, jotka ovat heille tärkeitä. Kuulostaa yksinkertaiselta, eikö vain. Mutta onko se sitä?

Täytämme elämämme helposti kaikella helpolla ja viihdyttävällä. Vaikka tiedämme, että tunnemme olomme paremmaksi kävelylenkin jälkeen, jäämme mieluummin sohvalle tai sängylle loikoilemaan. Se on ihan inhimillistä, eikä meidän tarvitse syyllistää siitä itseämme.

(Yleensäkään meidän ei muuten kannata tehdä mitään elämässämme siitä käsin, että pidämme itseämme tyhminä ja laiskoina. Mehän olemme hyvinkin älykkäitä olentoja. Monessa tilanteessa ajattelemme maksivoivamme omaa hyvinvointiamme, kun jäämme loikoilemaan sohvalle. Silti valinta ei jälkikäteen aina tunnu hyvältä. Voimmekin välillä olla tässä asiassa itseämme ovelampia! Siitä lisää alempana.)

Netissä menee meillä kaikilla - niin nuorilla kuin aikuisilla - tällä hetkellä paljon aikaa. EBrand on tutkinut että suomalaiset nuoret käyttivät vuonna 2016 nettiä keksimäärin 21-30 tuntia viikossa. 70 vuoden aikana tuo 30 tuntia viikossa tarkoittaa yhteensä 109 560 tuntia.

Amerikkalaisten tutkimusten (linkit k.o. blogikirjoituksen alla) mukaan keskiverto ihminen käyttää elämässään työntekoon 90 360 tuntia. Saatamme siis olla netissä elämämme aikana paljon pidempään kuin töissä!

Netissä onkin tosi paljon hyviä juttuja. Siellä voi oppia asioita, harrastaa, olla sosiaalinen tai ihan vain rentoutua. Tämä kaikki on ainoastaan hyvästä. Netti ja kännykkä eivät siis todellakaan ole kirosanoja. Mutta jos maailmassa on muitakin juttuja, joita tahdot tehdä vasta "sitten kun on aikaa", niin mieti voisiko osan jutuista tehdä sittenkin jo tänään tai tällä viikolla? Ja mitä siitä seuraisi?



Kaksi vinkkiä:

1) Kun tahdot tehdä välillä jotain ilman kännykkää, mutta et voi olla vilkuilematta sitä vähän väliä:

Lataa Ilmainen Forest-appi Google Playstä tai Apple Storesta
Voit ohjelmoida siihen ajan, jonka tahdot olla pois kännykältäsi. Sovellus alkaa kasvattaa määräämänäsi aikana puita. Kun käytät sovellusta usein, sinulle kasvaa oma metsä. Hauskaa!

2) Positiivinen itsensä huijaaminen

Kun epäröit jaksatko viitsitkö tehdä jotakin, saat itsesi helposti liikkeelle 5-1 metodilla. Jos sinulla on englanninkieli hyvin hallussa, voit lukea Mel Robbinsin brändäämästä metodista lisää täältä.

Metodi on hyvin yksinkertainen. Kun et jaksa tehdä jotakin, mutta tiedät että kannattaisi, kuvittele olevasi raketti lähtöalustalla. Sitten sano mielessäsi 5, 4, 3, 2, 1 ja NYT! Aivosi hämääntyvät eivätkä mene taas samaa vanhaa rataa (vaikka "ei ihan vielä , pelaan eka tämän pelin tai lähetän striikit") ja pääset tehokkaasti toivomasi asian kimppuun.

Tehtävä:

1. Kirjoita vihkoosi / paperille yksi - kolme tekemistä, joista:
- todella pidät
tai
- joissa unelmasi on kehittyä todella hyväksi.

Esimerkkejä voivat olla vaikka laulaminen, tanssiminen, lukeminen, piirtäminen, värittäminen, vapaaehtoistyö esim. kissahoitolassa, ajan viettäminen ystävän kanssa, kuntosalilla käynti, sukulaisen luona käyminen, käveleminen jne.

2. Aikatauluta asia/t seuraavien viikkojesi kalenteriin

Esimerkiksi kännykässä on useimmilla kalenteri, johon voi lisätä muistutuksia. Tai tee itsellesi lukujärjestys-lappu omaan huoneeseen tai jääkaapin oveen, jossa lukee nuo asiat esim. joka maanantai ja keskiviikko koulupäivän jälkeen.

3. Seuraa, että tekeminen pysyy aikataulussasi

Tätä varten voit myös laittaa kännykkääsi muistutuksen.

Nauti siitä, että teet itsellesi tärkeitä juttuja!

Kommentit

Suositut tekstit